Ryba z blachy z warzywami z soczystą salsą

Ryba z blachy z warzywami z soczystą salsą

KŁADNIKI

ryba:
filety ryby o łącznej wadze ok. 50-60 dag (np. łosoś, okoń, morszczuk, dorsz)
1 łyżka oleju
sok z połowy limonki (można zastąpić cytryną)
3-4 ząbki czosnku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

warzywa (przykładowy zestaw, możesz go dowolnie zmieniać):
2 garście fasolki szparagowej
3 marchewki
3 ziemniaki
2 cykorie
1 kalarepka
1 łyżka oleju
sól

salsa:
1 dojrzałe awokado
1/2 czerwonej cebuli
2 pomidory
sok z połowy limonki
1 łyżka oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
liście świeżej kolendry (jeśli ich nie masz, po prostu ich nie dodawaj)


Piekarnik nagrzej do 230 stopni Celsjusza i włącz funkcję grill. (ja bym zaczęła od tego zdania)
Obrany czosnek pokrój na cienkie plasterki.
Dokładnie osuszone filety spryskaj sokiem z limonki oraz olejem. Posól, dopraw pieprzem, porozkładaj na nich czosnek. Odstaw na czas przygotowania warzyw.
Warzywa obierz, z fasolki odetnij końcówki. Ziemniaki, marchewki i kalarepkę pokrój na niezbyt małe kawałki - ich kształt niech będzie taki, jaki Ci się podoba :) Wszystkie warzywa, poza cykorią ugotuj przez 4-5 minut na parze - powinny pozostać jędrne.
W czasie gotowania warzyw przygotuj salsę: cebulę pokrój na bardzo drobną kostkę. Na nieco większą kostkę pokrój obrane awokado - od razu spryskaj je sokiem z limonki (dzięki temu zachowa swój piękny kolor). Pomidory pokrój na ćwiartki, usuń sok i nasiona, następnie pokrój na drobną kostkę. Kolendrę posiekaj.
Wszystkie składniki salsy przełóż do jednego naczynia, dodaj olej, sól i pieprz. Wymieszaj.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warzywa, spryskaj je olejem, a cykorię dodatkowo jeszcze sokiem limonkowym. Posól. Obok warzyw ułóż filety.
Wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 12-15 minut - aż ryba będzie upieczona, a warzywa lekko przypieczone.
Podawaj z salsą i zieloną sałatą z sosem winegret.