Bakłażany faszerowane mięsem \"na bogato\"

Bakłażany faszerowane mięsem \"na bogato\"

SKŁADNIKI

2 większe bakłażany o łącznej wadze około 60 dag
30 dag mielonego mięsa drobiowego
1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko (ja użyłem ryżu różnokolorowego, ale można użyć zwykłego, długoziarnistego)
1 spora cebula cukrowa
2 czubate łyżki rodzynek
2 czubatek łyżki owoców goji (ale nie są niezbędne)
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz

do wysmarowania i spryskania dania:
4 łyżki oleju


Obraną cebulę pokrój na cienki piórka. Ząbki czosnku obierz i pokrój na cieniutkie plasterki. Natkę posiekaj niezbyt drobno.
Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości około 2 cm, z plastrów z brzegu odetnij wzdłuż kawałek, by się nie huśtały :) Na jednej stronie zrób płytkie nacięcia w kratkę.
Bakłażany ułóż na blasze wysmarowanej olejem, posól i skrop olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut.
Rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę, posól i smaż na średnim ogniu, po 2 minutach dodaj czosnek, smaż minutę często mieszając, aż się cebula zeszkli.
Do mięsa dodaj ryż, podsmażoną cebulę, rodzynki, owoce goji, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Masę układaj na podpieczonych plastrach bakłażanów. Skrop olejem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 30 minut.
Podawaj z sałatką z pomidorów lub z sałatą z sosem winegret.