Polędwiczki marynowane w sosie sojowym i smażone z brokułami

Polędwiczki marynowane w sosie sojowym i smażone z brokułami

SKŁADNIKI

1/2 kg polędwiczek wieprzowych
1 spory świeży brokuł (można zastąpić 1/2 kg mrożonych)
1 spora cebula (najlepiej cukrowa)
6 łyżek ciemnego sosu sojowego
6 łyżek oleju słonecznikowego
świeżo zmielony pieprz
sól



Polędwiczki wieprzowe (najlepiej lekko zmrożone) pokrój na cienkie plastry. Włóż do miseczki, wlej sos sojowy, wymieszaj, odstaw na bok.
Cebulę obierz, pokrój na cienkie piórka.
Brokuła podziel na małe kawałki i ugotuj na parze do średniej miękkości - widelec powinien w niego wchodzić ze sporym oporem.
W woku lub dużej patelni silnie rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, lekko posól i smaż przez 2-3 minuty na dużym ogniu przez cały mieszając. Dodaj polędwiczki razem z sosem i smaż potrawę cały czas mieszając przez 2-3 minuty, aż mięso zmieni kolor. Dodaj brokuły, wymieszaj. Zdejmij z ognia, dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą.
Smakuje najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko i soczystą sałatką ze świeżych ogórków doprawioną ostrym sosem. Na stole postaw sos sojowy, może ktoś będzie miał ochotę nim jeszcze doprawić danie.