Kurczak z pomidorami i oliwkami w stylu prowansalskim

Kurczak z pomidorami i oliwkami w stylu prowansalskim

SKŁADNIKI

1 kg kawałków kurczaka (udka, podudzia, skrzydełka)
2 puszki pomidorów w zalewie (każda po 400 g)
3 ząbki czosnku
2 średniej wielkości cebule
4 łyżki oleju
2 łyżki oliwy
1 liście laurowe
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka cukru
1/3 szklanki zielonych oliwek z zalewy
1/3 szklanki czarnych oliwek z zalewy
sól
świeżo zmielony czarnych pieprz

do podania:
natka pietruszki



Kawałki kurczaka umyj, osusz, posyp solą i pieprzem.
Cebule obierz i pokrój na cienkie piórka. Obrany czosnek pokrój na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzej olej z oliwą i obsmaż kawałki kurczaka z każdej strony na złoto (zajmie Ci to około 10 minut). Przełóż do szerokie garnka lub rondla. Wlej 2 szklanki wody, postaw na średnim ogniu.
Na pozostały po smażeniu mięsa tłuszcz dodaj cebulę, lekko posól i smaż przez 2 minuty na dużym ogniu. Dodaj czosnek i cały czas mieszając smaż przez minutę. Przełóż do mięsa.
Do garnka dodaj pomidory wraz z zalewą, liście laurowe oraz zioła prowansalskie i cukier, wymieszaj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut, aż sos mocno zgęstnieje. Nie zapominaj o częsty mieszaniu. W razie potrzeby dolej trochę wody. Mięso powinno całkowicie zmięknąć, a sos odparować połowę swojej objętości.
Dodaj oba rodzaje oliwek, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i trzymaj na ogniu przez kilka chwil.
Danie na talerzach udekoruj natką pietruszki.
Podawaj pszennym pieczywem albo ryżem ugotowanym na sypko.