kandyzowane skorki pomaranczowe

kandyzowane skorki pomaranczowe

Powiem szczerze, ze skorki sa bardzo dobre. Podjadam je ze sloika na okraglo.
skladniki
skorki z pomaranczy
cukier krysztal
woda
Wykonanie:
1. Umyc pomarancze. Obrac starajac sie nie porozrywac skorek. Pokroic skorki w paski i usunac czesc bialej warstwy skorki (tylko jesli jest bardzo gruba).
2. Wlozyc skorki do garnka i zalac zimna woda. Zagotowac i odcedzic. Powtorzyc te operacje jeszcze 3 razy.
3. Odcedzic i dobrze osuszyc skorki. Zwazyc je.
4. Przygotowac syrop. Waga cukru ma sie rownac wadze skorek i na kazde 100 g cukru mamy dac 20 g wody.
5. Zagotowac syrop i dodac skorki. Gotujemy je mieszajac, az nie bedziemy widzieli syropu w naczyniu.
6. Wylozyc skorki na papier do pieczenia i porozdzielac je pomiedzy soba.
7. Wysypac na talerz cukier i gdy skorki ostygna obtoczyc je w cukrze.
8. Przechowywac w dobrze zamknietym pojemniku.