Dietetyczne śniadanie, czyli musli z jogurtem. Gęsty jogurt bez dodatku cukru ani innych słodzików za to z musem bananowym. Śniadaniowe musli, przygotowane na patelni z niewielkim dodatkiem masła i miodu, których zapach łączy się z cynamonem- ten przyspieszy trawienie. Dla urozmaicenia, do dietetycznego śniadania użyjcie różnych dojrzałych owoców- brzoskwiń, awokado- lub musu z jabłek. Przepis zawiera 2 porcje, więc warto przygotować całość i przechować jogurt (w lodówce) i musli (w szczelnie zamkniętym pojemniku) na następny poranek.
Składniki na musli:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki otrębów pszennych
1/4 szklanki płatków migdałowych
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki masła
szczypta cynamonu
Miód, masło i cynamon podgrzać na patelni, gdy zacznie wrzeć dodać płatki owsiane, otręby i płatki migdałów, wymieszać. Podgrzewać, aż mieszanka się zrumieni.
Składniki na dietetyczne śniadanie:
1 dojrzały banan
250 ml jogurtu naturalnego
sok z 1/4 cytryny
Banana rozgnieść widelcem na puree, dodać jogurt, sok z cytryny i połączyć.
Jogurt bananowy przełożyć do miseczki, dosypać musli i wymieszać. Smacznego!