Sałatka ziemniaczana z łososiem na ciepło

Sałatka ziemniaczana z łososiem na ciepło

Składniki dla 4 osób:

750 g. ziemniaków oskrobanych,
4 filety z łososia ( po 20g każdy)
sok i skórka z 1 cytryny,
oliwa extra vergine,
1/2 pęczka koperku,
sól morska, czarny pieprz,
200 ml jogurtu naturalnego,
listki bazylii,
duża garść rzeżuchy,
świeża czerwona papryczka chili (bez nasion posiekana)

Wrzuć ziemniaki do rondla, zalej zimną osoloną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. odcedź i odstaw.
Przygotuj rondel. w którym będziesz mógł ułożyć wszystkie filety jeden obok drugiego. Zagotuj w nim wodę ze szczyptą soli i delikatnie włóż filety. pamiętaj, że powinny być całkowicie zanurzone. Gotuj los łosia na malutkim ogniu przez 10 minut. wyjmij łopatką i odstaw do ostygnięcia.
ugotowane ziemniaki pokrój na połówki i wymieszaj z połowa soku z cytryny, paroma łyżkami oliwy, posiekanym koperkiem, solidną szczyptą soli morskiej i pieprzem rozłóż na półmisku, a na wierzchu ułóż podzielone na kawałki filety łososia.
Przypraw jogurt sola morską i pieprzem, dodaj skórkę otartą z cytryny, wymieszaj i polej łososia. Sałatkę podawaj posypaną porwanymi listkami bazylii, rzeżuchą oraz posiekaną papryczką chili.