Złoty kurczak z zapiekanką ziemniaczaną i szpinakiem

Złoty kurczak z zapiekanką ziemniaczaną i szpinakiem

3-4 spore ziemniaki,
1 duża cebula,
oliwa,
1 drobiowa kostka bulionowa,
1/2 pęczka świeżej szałwii,
100 ml śmietany 12%,
30 g parmezanu,
3 piersi z kurczaka,
kilka gałązek świeżego rozmarynu,
6 cieniutkich plasterków wędzonego boczku,
1 opakowanie szpinaku baby,
1 szklanka mrożonego groszku (wcześniej rozmrożonego lub chociaż ogrzanego),
1 ząbek czosnku,
sól,
pieprz.

Ziemniaki obrać i pokroić na mandolinie lub w robocie kuchennym na cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Ziemniaki wrzucić do osolonego wrzątku i przykryć – gotować kilka minut, aż będą al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wkruszyć kostkę bulionową i wrzucić cebulę oraz porwane listki szałwii – posolić i popieprzyć – usmażyć na złoto dolewając w trakcie 2-3 łyżki wody jeśli cebula zacznie przywierać.

Do naczynia żaroodpornego przełożyć cebulę, dodać odcedzone ziemniaki, zalać śmietaną i delikatnie wymieszać, a następnie rozprowadzić tworząc równą warstwę. Wierzch posypać parmezanem i zapiec na złoto.

Piersi z kurczaka ułożyć na pergaminie, posypać z obu stron solą, pieprzem i rozmarynem. Przykryć pergaminem i rozbić wałkiem na grubość 1,5 cm. Mięso usmażyć na łyżce oliwy (3-4 minuty z każdej strony). Pod koniec smażenia na patelnię dołożyć boczek i również usmażyć na chrupko. Przed podaniem ułożyć boczek na kurczaku, żeby soki i tłuszcz wsiąkł w mięso.

W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekany czosnek i zeszklić. Dodać szpinak i groszek – dusić tylko do momentu gdy szpinak zwiotczeje, a groszek zmięknie. Posolić.

Na półmisku ułożyć dużą porcję zapiekanki ziemniaczanej, obok zieleninę, a na wierzchu kurczaka z boczkiem.