Kurczak długo pieczony

Kurczak długo pieczony

Składniki: ( dla 4 osób )

10 „pałek” z kurczaka ( mogą być udka )
1/2 pęczka świeżej bazylii
około 300 g pomidorków koktajlowych
1 mała cukinia
1 główka czosnku
oliwa z oliwek
płatki chilli
sól i świeżo mielony pieprz

DRESSING MIODOWO – MUSZTARDOWY

( do sałaty lodowej lub rzymskiej )

6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki musztardy, np. Dijon lub chrzanowej
2 łyżeczki miodu
sól i pieprz

Umyte i osuszone „pałki” z kurczaka oprószamy solą i pieprzem, z każdej strony. Umyte pomidorki kroimy na pół lub większe na ćwiartki. Cukinię również myjemy ( nie obieramy ze skórki ), przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką wyciągamy pestki z ” watowatym ” miąższem. Następnie kroimy na ukos w półplasterki. Listki bazylii obrywamy z gałązek, jeśli są duże, można je posiekać. Główkę czosnku dzielimy na ząbki i obieramy z łupinek.



W naczyniu żaroodpornym, które swobodnie pomieści części kurczaka układamy pomidorki, cukinię, ząbki czosnku i posypujemy listkami bazylii, na warzywach układamy ” pałki ” z kurczaka.



Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy płatkami chilli. Delikatnie mieszamy wszystko, najlepiej rękami. Po wymieszaniu warzywa muszą pozostać na dnie naczynia ( aby się nie spaliły ).



Formę bez przykrycia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( z termoobiegiem ) na 60 minut. Po tym czasie należy zamieszać wszystko i odwrócić mięso na drugą stronę. Ponownie wstawiamy formę do piekarnika na 60 – 80 minut, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C. Mięso powinno być zrumienione, a sos powinien się zredukować.



Pod koniec pieczenia kurczaka przygotowujemy dressing do sałaty. Do miseczki dodajemy oliwę, ocet lub sok z cytryny, starty ząbek czosnku, musztardę i miód. Mieszamy, aż sos stanie się jednolity, doprawiamy go solą i pieprzem. Sałatę rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki i polewamy dressingiem bezpośrednio przed podaniem lub już na talerzu.



Mięso można podawać również z pieczonymi ziemniakami, np. z dodatkiem czosnku, rozmarynu i skórki z cytryny.



Smacznego !