Składniki ( dla 3 osób ):
PIERŚ Z KURCZAKA
3 filety z piersi kurczaka
8 pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 ząbek czosnku
2 łyżki sera żółtego
kilka plasterków boczku
kawałeczek masła
sól, pieprz
PURRE ZIEMNIACZANO – MARCHEWKOWE
10 ziemniaków
1 duża marchewka lub 2 mniejsze
1 średnia główka czosnku
1 łyżka masła
koperek
sól, pieprz
Filety myjemy i osuszamy, następnie usuwamy polędwiczki. Ostrym nożem robimy kieszonki.
Nadzienie: pomidory suszone i pietruszkę siekamy razem, aż powstanie jednolita masa. Następnie prosto do masy ścieramy ząbek czosnku i około 2 łyżki sera żółtego. Wszystko razem siekamy nożem, aż składniki się połączą.
Dzielimy masę na 3 części i faszerujemy przygotowane wcześniej piersi z kurczaka. Doprawiamy je z obu stron solą i pieprzem.
Formę żaroodporną delikatnie smarujemy masłem i układamy nafaszerowane filety, następnie układamy na nich plasterki boczku. Pieczemy w 180 stopniach.
Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na kawałki o podobnej wielkości. Zalewamy wodą do przykrycia warzyw i dodajemy 1 łyżkę soli. Gotujemy aż będą bardzo miękkie ale nie rozgotowane. Główkę czosnku owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ją aż ząbki czosnku staną się miękkie. Odstawimy chwilę do przestygnięcia.
Kiedy ziemniaki i marchewka są miękkie, odcedzamy je i dodajemy 1 łyżkę masła, posiekany koperek oraz wyciskamy ząbki upieczonego czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugniatamy wszystko tłuczkiem do ziemniaków. Purre musi być gładkie więc można również użyć malaksera.
Na talerzu układamy pasek purre, a na nim pokrojoną pierś z kurczaka. Polewamy sosem powstałym z pieczenia. Jako dodatek polecam sałatkę z sezonowych warzyw z vinegrettem.
Smacznego !