Tarta z kurczakiem i warzywami

Tarta z kurczakiem i warzywami

Składniki:

CIASTO

200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli

NADZIENIE

1 pierś z kurczaka
1 mała cukinia
1 kulka mozzarelli
150 g boczku w plasterkach
1 mały por
1 cebula szalotka
1 główka czosnku
1 mały kubeczek śmietany
2 jajka
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
curry
oliwa z oliwek
odrobina masła

Zaczynamy od ciasta. Na stolnicę wysypujemy mąkę oraz pokrojone w małe kosteczki masło, wbijamy jajko i solimy. Siekamy nożem, aż składniki trochę się połączą. Następnie rozcieramy masło z mąką palcami. Musimy działać szybko żeby masło się nie roztopiło. Zbijamy ciasto w kulę i zagniatamy, aż stanie się jednolite. Formujemy kulę, którą delikatnie spłaszczamy i zawijamy ciasto w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Z całej główki czosnku odcinamy górną część, by odsłonić ząbki, kładziemy na kawałku folii aluminiowej, następnie skrapiamy oliwą oraz doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy w paczuszkę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy, aż ząbki staną się miękkie jak masło. Może to potrwać około 20 – 30 min.

Plasterki boczku kroimy w paseczki i smażymy na rozgrzanej patelni, aż wytopi się z nich tłuszcz i boczek stanie się chrupiący. Delikatnie zsuwamy usmażony boczek na talerzyk, tak by tłuszcz pozostał na patelni, dorzucamy odrobinę masła. Pora i szalotkę kroimy w plasterki, które następnie przesmażamy na tłuszczu z boczku, aż zmiękną.

W międzyczasie kroimy fileta z kurczaka na małe paseczki. Przekładamy kawałki do miseczki, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy. Przekładamy kurczaka na rozgrzaną suchą patelnię i smażymy.

Z cukinii robimy ” wstążki ” obieraczką do warzyw. Rozgrzewamy patelnię grillową. Każdą wstążkę oprószamy odrobiną soli, pieprzu i curry. Grillujemy każdy plasterek, aż powstaną na nim ciemne prążki.

Ciasto wyciągamy z lodówki, oprószamy mąką i wałkujemy. Przekładamy do formy o średnicy 28 cm. Wyklejamy dokładnie i ścinamy wałkiem nadmiar ciasta. Nakłuwamy widelcem i kładziemy na nim kawałek papieru, następnie obciążamy np. grochem aby nam się nie skurczyło. Pieczemy około 20 min w 180 stopniach C, aż lekko się zrumieni. Kiedy to się stanie wyjmujemy z piekarnika i pozbywamy się obciążenia ( nie nadaje się ono do przetworzenia ale warto je zachować i użyć następnym razem do obciążenia tarty ).

Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy czosnek, następnie układamy grillowaną cukinię, przesmażonego pora z cebulą, kawałki kurczaka i boczek.

Do miseczki przekładamy śmietanę, wbijamy dwa jajka, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Zalewamy tartę mieszanką i układamy pokrojoną w plastry mozzarellę.

Wkładamy tartę do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 15 – 20 min, aż masa jajeczno – śmietanowa się zetnie. Pod koniec można na chwilkę włączyć funkcję grilla aby ser się zrumienił.

Smacznego !