Składniki:
22dag mąki
18dag masła
3 łyżki lodowatej wody
1 nieduży brokuł
200g śmietany 18%
10dag sera z niebieską pleśnią (ja użyłam lazur błękitny)
10dag wędzonego boczku lub bekonu
gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ulubione przyprawy
Z mąki, masła i wody szybko zagniatamy elastyczne ciasto, po czym wkładamy je na 30min. do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę i nakłuwamy widelcem, żeby nie ros w trakcie pieczenia (ja wolę na cieście położyć papier do pieczenia i obciążyć fasolą). Spód podpiekamy ok. 20min. w temp. 180oC na złoty kolor. W tym czasie delikatnie podgotowujemy brokuła – ma być twardawy, ale już nie surowy. Małe różyczki wykładamy na podpieczony spód, posypujemy podsmażonym boczkiem i przyprawami. Ze śmietany, startego na tarce sera, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej robimy sos, którym polewamy tartę. Całość zapiekamy przez ok. 30min.