tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorami

tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorami

SKŁADNIKI:

1 płat gotowego ciasta francuskiego
1 garść świeżego szpinaku
3 pomidory śliwkowe
100 g wędzonego łososia
1 kulka mozzarelli
3-4 listki bazylii
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
2 jajka
150 ml śmietanki 30%
sól
pieprz

A jak to zrobić:

Ciasto wyłożyć na blachę do tarty i lekko nakłuć widelcem.
Ułożyć szpinak i pokrojone w kostkę pomidory.
Jajka rozkłócić ze śmietanką, dodać bazylię, szczypiorek i drobno pokrojony czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Masę jajeczną wylać na przygotowaną tartę.
Na wierzchu ułożyć łososia i plastry mozzarelli.
Piec 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.