jajcarskie portobello

jajcarskie portobello

Składniki

pieczarki portobello - 10 szt
Jajo kurze - 5 szt
szczypior - ok 1 szklanki posiekanego
zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
parmezan lub żółty ser do pozypania na wierzch w opcji mniej zdrowej i bardziej kalorycznej

Przygotowanie

Gotuję jajka na twardo.
W tym samym czasie myje pieczarki, odcinam pieńki i oczyszczam z blaszek (łyżką do wydrążania pestek i płukaniem pod bieżącą wodą).

Drążenie nie jest konieczne, ale wolę napakować tam więcej farszu :)
Pieńki i pozostałe pieczarki z opakowania wykorzystuję do zupy.
Szczypiorek drobno siekam. Ponieważ mój rośnie w doniczce na oknie, strzygę go nożyczkami i z ich użyciem siekam go od razu do miseczki.

Jaja obieram ze skorupki. Płuczę obrane jajka, żeby mieć pewność że drobinki skorupki usunęłam). Biorę tarkę z grubymi oczkami i rozdrabniam jajka.

Dodaję pół szczypty soli i solidną szczyptę pieprzu oraz szczyptę ziół prowansalskich i mieszam zawartość. Żadnego oleju, majonezu ani innych zbędnych dodatków - jajka są dość dobrym spoiwem:)

Farsz gotowy!

Nakładam farsz do kapeluszy portobello i delkatnie ugniatam zawartość, żeby była ściśle napakowana, ale żeby nie uszkodzić delikatnych grzybów.

Układam w naczyniu do pieczenia, na blaszce wyłożonej papierem lub w formie do pieczenia (bez tłuszczu).
Nie wszyscy w domu się odchudzają, więc dla uprzywilejowanych posypuję tartym żółtym serem, co też bardziej efektownie wygląda po zapieczeniu :)

Na wierzchu posypuję odrobiną gałki muszkatołowej wymieszaną z ziołami prowansalskimi i świeżo mielonym pieprzem.

Piekę ok. 15 min w 160-170 stopniach funkcji dużego górnego grilla, żeby ładnie się przyrumieniły.
Podaję z jakąś zieloną dekoracją. Świetnie nadaje się natka pietruszki.

Smacznego :)

agus73

agus73 2017-03-17

mniam.....muszę zrobić...pozdrawiam;-D

dodaj komentarz

kolejne >