Łosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostro

Łosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostro

NA ŁOSOSIA Z PIETRUSZKOWYM PESTO
świeży łosoś bez skóry 600 g
oliwa z oliwek 3 łyżki
ząbek czosnku 2 szt
natka pietruszki 2 łyżeczki
starty parmezan 1 łyżka
sok i skórka z cytryny
NA KALAFIOROWE PUREE
cały kalafior 800 g
rozmaryn 4 łyżeczki
szczypiorek 2 łyżki
pieprz cayenne 0.5 łyżeczki
gęsty jogurt grecki 2 łyżki
Bulion na włoszczyźnie Knorr 2 szt
NA OGÓRKA NA OSTRO
długie ogórki zielone 2 szt
sezam
1 łyżka
oliwa z oliwek 1 łyżka
mała papryczka chilli 1 szt
sok z cytryny

Łososia umyj i podziel na 4 części.
Przygotuj pesto. Do oliwy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę i starty parmezan. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku skórką z cytryny i sokiem – według uznania.
Łososia posmaruj przygotowanym pesto. Zawiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut, w zależności od grubości ryby.
W międzyczasie przyrządź puree z kalafiora. Kalafiora ugotuj do miękkości razem z jedną kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Lekko przestudź, a następnie razem z pokruszoną drugą kostką bulionu, pieprzem i rozmarynem zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek.
Przygotuj ogórki. Obrane i pokrojone w słupki ogórki przełóż do miski. Oliwę, uprażony na suchej patelni sezam i drobno posiekaną papryczkę chilli, wymieszaj razem. Całość dopraw sokiem z cytryny, przygotowaną oliwą polej ogórki. Na każdym talerzu połóż puree z kalafiora. Na nim łososia, a obok ogórki na ostro.