Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy

2/3 szklanki wody, 2/3 szklanki cukru, około 5 szklanek truskawek, 2 łyżki soku z cytryny.

1. Zmieszaj cukier i wodę razem w małym garnczku. Postaw go na małym ogniu i mieszaj ciągle do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Usuń z ognia.
2. Pozostaw do wystygnięcia na około pół godziny. Następnie przelej do innego pojemnika i wstaw do lodówki, aby się całkowicie schłodził.
3. W czasie, gdy syrop się chłodzi oczyść truskawki i włóż do blendera. Zmiksuj je na puree.
4. Przecedź truskawki przez sitko do miski. Dodaj sok z cytryny i dobrze zmieszaj.
5. Włóż do lodówki na około godzinę. Truskawki muszą być chłodne.
6. Połącz schłodzony syrop z truskawkami. Dokładnie wymieszaj.
7. Przełóż do małej brytfanki lub pojemnika. Owiń dokładnie folią spożywczą.
8. Wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny. Wyjmij sorbet z lodówki i i jeszcze raz zmiksuj w blenderze. Ponownie włóż do zamrażalnika na 3-4 godziny.