gołąbki

gołąbki

Składniki:
500g mięsa wołowo-wieprzowego
1 główka kapusty włoskiej
100g ryżu
1 cebula
2 jajka
100g masła
1 łyżka pasty pomidorowej lub koncentratu
5 pomidorów lub (2 puszki pomidorów krojonych)
1 łyżka świeżego lub suszonego lubczyku
1 łyżka majeranku (mój dodatek)
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól
pieprz
szczypta cukru

Mięso mielone wkładamy do miski. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż, surowe jajka, pokrojoną w drobną kostkę i usmażoną na maśle cebulę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolita masę. Gotowy farsz nakładamy na obgotowane liście kapusty. Zwijamy gołabki i wkładamy do garnka, którego dno wykładamy pozostałymi liśćmi i zalewamy szklanką gorącej wody . Wlewamy 2 puszki pomidorów. Dodajemy pastę pomidorową, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek sól, pieprz i cukier.

Gotujemy ok 1h na wolnym ogniu pod przykryciem.

Gdy gołąbki sa gotowe, wyjmujemy je z garnka, a sos miksujemy, wraz z liśćmi kapusty. Przecieramy przez sito.

Gołąbki podajemy polane sosem.

SMACZNEGO.