Tort bezowy

Tort bezowy

8 białek
2,5 szkl. cukru
łyżeczka soku z cytryny
Serek mascarpone (opakowanie)
1 śmietanka 36% (400 ml/330 ml)
owoce: u mnie truskawki (mogą być jagody, maliny, itp)
cukier puder 2 łyżki

Przygotowanie

Białka w tem. pokojowej ubijamy. Gdy piana zacznie trzymać kształt dodajemy cukier kryształ. Cukier dodajemy w malutkich porcjach i bardzo pomału. Przed kolejnym dodawaniem pomiksujmy trochę by cy=ukier miał szansę się rozpuścić (jeśli upieczemy bezę z zostawionymi wyraźnymi kryształkami wyjdzie brązowa).
Na koniec dodajemy również pomału sok z cytryny.

Formujemy dwa blaty (łyżką na papierze do pieczenia. Ja robię to na blachach z piekarnika (cyli duże ok. 40 cm). Blachy układam piętrowo a po godz. zamieniam je miejscami.

Blaty pieczemy (a właściwie suszymy) w tem, 100 lub 90 stopni. Piekarnik nagrzewamy wcześniej. I tak po godz. suszenia mamy beżę dośćmiękką w środku, ja wolę te bardzij suche dlatego zostawiam blaty nawet do 2 godz. Takie bezy pod przykryciem mogą leżeć długi czas.

Krem: schłodzoną śmietanke ubijam, po ubiciu dodaję cukier puder i na koniec serek mascarpone (szybko łączę mikserem by masa została dość twarda). Grubą warstwę kłądę na 1 blat i wciskamw nią owoce drobno pokrojone. Przykrywam i 2 blat smaruje cinką warstwą kremu ( by lepiej trzymały sę owoce). Dobre, efektowne, polecam