Ryba smażona z buraczkami

Ryba smażona z buraczkami

filety z Halibuta (lub inne filety z ulubionej ryby)
jajko
mąka orkiszowa
olej kokosowy
Filety rozmrozić. Moczyć najpierw w jajku, później w mące. Kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażyć na rumiano z obu stron na małym ogniu.

Buraczki na ciepło
2 duże buraki (S)
olej z pestek dyni/winogron (S)
2 szalotki (O)
świeżo mielony pieprz (O)
sól (Sł)
1 łyżeczka soku z cytryny (K)
kilka listków świeżej bazylii, ew. suszonej bazylii (G)
szczypta kurkumy (G)
pestki dyni (S)
Buraki wyszczotkować i nie obierać. Ugotować w całości. Po wyjęciu z wody, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub w kostkę i włożyć do miski. Jeszcze ciepłe buraczki polać olejem z pestek dyni/winogron. Drobno pokroić szalotkę i dodać do buraków. Posypać pieprzem i szczyptą soli. Skropić sokiem z cytryny, dodać suszoną bazylię i szczyptę kurkumy. Wymieszać.

Sałatkę posypać świeżą bazylią i uprażonymi pestkami dyni.

Wyśmienita również na zimno.