gyros

gyros

Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
1 kapusta pekińska
puszka kukurydzy konserwowej
8 ogórków konserwowych
2 cebule (mogą być czerwone)
pomidor
250 g fety
mały słoik majonezu
keczup pikantny
2 ząbki czosnku
przyprawa gyros

Sałatka gyros warstwowa - sposób wykonania:
Pyszna sałatka gyros polana sosem czosnkowym.
Pierś kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros, smażmy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka i rumiana.

Kapustę drobno szatkujemy, kukurydzę osączamy, ogórki kroimy w kostkę, cebulę i pomidora również.
Do majonezu dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz fetę pokrojona w drobną kostkę.
Mieszamy na gęsty sos.
Kurczaka wykładamy na dno salaterki, polewamy keczupem, na to kładziemy ogórka, kukurydze i cebulę, polewamy sosem, na to pomidor i kapustę pekińską, całość polewamy sosem majonezowym a na środku keczupem.