Kieszonki drobiowe

Kieszonki drobiowe

6 pojedynczych piersi kurczaka
1 puszka ananasa w plastrach
1 łyżka tymianku
600g serka śmietankowego
2 garście orzechów włoskich
olej
1/2 litra rosołu
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
1 niecała łyżeczka mąki
Przygotowanie

Na początku filety myjemy i oczyszczamy z błonek i żyłek. W każdym filecie, długim i ostrym nożem robimy kieszonkę – ważne, aby nie przebić kieszonki, bo wtedy farsz może nam się z mięsa wydostać.
Do miski wrzucam serki, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i posiekane orzechy. Doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.
Napełniam farszem kieszonki w filetach. Otwór w mięsie spinam wykałaczkami i dla pewności przeplatam sznureczek. Gotowe, wypełnione farszem piersi kurczaka oprószam ze wszystkich stron solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam filety. Następnie dodaję bulion i duszę w nim roladki.
Ananasa odsączam z zalewy i kroję w kosteczkę. Miękkie filety zdejmuję z patelni, a wrzucam pokrojonego ananasa. Duszę go, aż płyn nieco odparuje, a sos stanie się gęsty. Dodaję mąkę, aby dodatkowo go zagęścić.
Na półmisku układam warstwę ananasa, a na nim pokrojone w plastry drobiowe kieszonki pełne pysznego serowo-orzechowego farszu.

Smacznego!!!