SKŁADNIKI
2 PORCJE, PO 301 KCAL
50 g świeżego szpinaku
1 łyżka + 1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
1/2 awokado
3 jajka
2 łyżki mleka lub wody
40 g sera feta
1 łyżka szczypiorku
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Szpinak opłukać, posiekać. Na patelni podgrzać 1 łyżeczkę masła, dodać przepołowiony czosnek oraz szpinak. Mieszając podgrzewać przez minutę aż szpinak zwiędnie i będzie miękki. Odłożyć na talerz.
Na patelni roztopić łyżkę masła i rozprowadzić je po całej patelni. W międzyczasie w misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem mleka lub wody, soli i pieprzu, starając się wtłoczyć w jajka powietrze.
Masę jajeczną wylać na patelnię i smażyć przez ok. 2 minuty. Następnie ułożyć szpinak a po minucie smażenia dodać pokrojone awokado i fetę. Posypać szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. pół minuty do czasu aż masa jajeczna będzie już ścięta.
Można złożyć na pół lub zawinąć w rulonik.
WSKAZÓWKI
Podobny omlet można usmażyć tylko z samych białek. To dobry sposób na ich wykorzystanie po innych potrawach czy wypiekach.