Bruschetta z guacamole

Bruschetta z guacamole

Bruschetta to po prostu grzanki z oliwą i czosnkiem, zaś guacamole to pasta z dojrzałego awokado z dodatkiem pomidorów i paryczki chilli. Smakowita włoska grzanka w sama raz na dwa kęsy, sprawdzi się idealnie na pyszną przystawkę podczas niejednej imprezy.

Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 pomidor
1 mała papryczka chili
3 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula
sok z połowy limonki
sól
pieprz
oliwa z oliwek
bagietka

Bagietkę rozcinamy w poprzek na kilkanaście małych części następnie każdą skrapiamy oliwą. Grillujemy na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, następnie nacieramy przepołowionym na pół ząbkiem czosnku. Awokado wydrążamy, rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobniutko cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Chilli siekamy na drobne kawałki (bez gniazd nasiennych), pomidora kroimy w małą kostkę. Warzywa mieszamy z pastą awokado i rozkładamy na chrupiących kawałkach bagietki.
Ps. Do guacamole można dodać kilka listków świeżej kolendry.
Smacznego.