Ziołowe placuszki z kremowym serkiem i wędzonym łososiem

Ziołowe placuszki z kremowym serkiem i wędzonym łososiem

Nie umiem opisać słowami jak dobre są te małe placuszki. Składniki są dobrze wyważone, ziołowe pancaks idealnie się komponują z chrzanowym serkiem. Przysłowiową wisienką na torcie jest deliktany łosoś. Całość tworzy znakomitą przystawkę na przyjęcia i spotkania
z przyjaciółmi. Są dwa minusy, trzeba jej poświęcić nieco więcej czasu, a znika zbyt szybko!

Składniki:
Serowe placuszki:
1 szklanka mąki
1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
3 łyżki serka kremowego
1 łyżka masła
1 jajko
¾ szklanki mleka

Dekoracyjny serek chrzanowy:
1 opakowanie serka cremowego 150g
łyżeczka chrzanu
4 łyżki gęstej śmietany 18 %

Dodatkowo:
100 g wędzonego łososia w plastrach
koperek

W średniej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, szczypiorek i koperek. W małej misce rozcieramy miękkie masło z serkiem, do momentu, aż składniki dokładnie się połączą. Dodajemy jajko, dolewamy mleko i ubijamy za pomocą ręcznej rózgi. Przelewamy mokre składniki do suchych, mieszamy do momentu, aż nie będzie grudek mąki. Na rozgrzanej patelni teflonowej (za pomocą łyżki)umieszczamy małe okrągłe placki z ciasta. Smażymy minutę z jednej strony, odwracamy i trzymamy na patelni przez kolejne pół minuty. Czynność powtarzamy do wyczerpania się ciasta.
Serek umieszczamy w małej misce, dodajemy chrzan, łyżką łączymy z 3 łyżkami gęstej śmietany. Krem umieszczamy w rękawie cukierniczym z dekoracyjną końcówką w kształcie gwiazdki. Na każdy placuszek wyciskamy dekoracyjny kwiatek. Na serku układamy małe kawałki wędzonego łososia. Dekorujemy gałązkami świeżego koperku.
SMACZNEGO