Tarta z kabanosami i karmelizowaną cebulą

Tarta z kabanosami i karmelizowaną cebulą

Ciasto:
225 g mąki
100 g masła
4 łyżki wody
4 kabanosy
ser żółty

Karmelizowana cebula
2 duże czerwone cebule (użyłam białych)
oliwa
sól
ocet balsamiczny

Z podanych składników zagniatamy ciasto, wykładamy nim foremkę do tarty i wkładamy ją do lodówki na czas przygotowania farszu.

Cebulę kroimy w plasterki tak, żeby powstały długie wstążki. Posypujemy odrobiną soli, polewamy octem balsamicznym, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, dusimy 10 minut, mieszając, tak żeby nie przywarła. Zmniejszamy gaz do mniejszego i dusimy kolejne 5 minut, mieszając. Przykrywamy, zmniejszamy gaz do minimum i dusimy kolejne 10-15 minut, aż cebula będzie równomiernie skarmelizowana.

Kabanosy koimy w cienkie plasterki, rozkładamy na cieście, następnie cebulę, wierzch posypujemy serem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, przez 20-25 minut.
SMACZNEGO.