Keftedes, klopsiki po grecku

Keftedes, klopsiki po grecku

Składniki:
1 kg mięsa wołowo - wieprzowego (w oryginalnym przepisie wołowo - jagnięce)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka suszonego lub świeżego oregano
kilka listków świeżej mięty
kilka oliwek
50 g pokruszonego sera feta
sól
piperz
mąka
olej rzepakowy

Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 szklanka rosołu
2 zabki czosnku
1 mała cebula
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki mąki
sól
pieprz

Mięso myjemy, osuszmy i mielimy w maszynce. Do mięsa dodajemy posiekane świeże zioła, oliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone zioła, cynamon, posiekaną drobno cebulę, jajko i bułkę tartą. Mięso dokładnie wyrabiamy, dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki, posypujemy lekko mąką i obsmażamy
z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dosypujemy paprykę, chwilę smażymy następnie dolewamy pomidory z puszki i dusimy przez kilka minut. Dolewamy rosół, miód i ocet balsamiczny. Do sosu wkładamy klopsiki, całość gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Przyprawiamy solą
​i pieprzem.
Smacznego.