Pieczona karkówka (ulubiona)

Pieczona karkówka (ulubiona)

Składniki:
2 kg karkówki
6 ząbków rozgniecionego przez praskę czosnku
1 łyżka suszonej kolendry
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka papryki ostrej
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
4 łyżki oleju rzepakowego

Składniki marynaty łączymy, lekko ucieramy w moździerzu. Karkówkę myjemy, osuszamy następnie bardzo dokładnie wycieramy w nią marynatę. Karkówkę umieszczamy w garczku lub innym naczyniu, przykrywamy i umieszczamy ją w lodówce, przynajmniej na jedną dobę. Po tym czasie, mięso umieszczamy w naczyniu do pieczenia (bez przykrycia) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy przez 2 godziny. Po upieczeniu mięso odkładamy by odpoczęło na przynajmniej 20 minut, następnie kroimy.
Smacznego.