Karpatka kakaowa

Karpatka kakaowa

Składniki:
​1 szklanka wody
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki kakao
5 jajek
120 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 czubate łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
150 g masła
100 g margaryny

Dodatkowo:
cukier puder

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do całkowitego rozpuszczeniu masła. Mąkę i kakao przesiewamy i wsypujemy do wody. Mieszamy energicznie by nie powstały gródki. Masa powinna odchodzić od rondelka. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym. na koniec dodajemy szczyptę proszku do pieczenia i mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy połowę ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta.
Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, co jakiś czas mieszając. W pozostałym mleku mieszamy maki oraz żółtka. Do ciepłego mleka dolewamy mieszaninę, ponownie umieszczamy na palniku. Energicznie mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Studzimy.
Miękkie masło z margaryną ucieramy na puszysty krem, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksujemy.
Na jednym blacie ciasta rozsmarowujemy krem, przykrywamy drugim. Karpatkę umieszczamy
​w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.