Rolada czekoladowa z wiśinami i bitą śmietaną

Rolada czekoladowa z wiśinami i bitą śmietaną

Składniki:
4 jajka
100 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki
4 łyżki kakao
30 g startej czekolady
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Frużelina wiśniowa
250 g wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych
1 łyżeczka żelatyny w proszku
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody

Krem śmietanowy:
500 ml śmietany 30%
1 śmietan - fix
4 łyżki cukru pudru

Polewa:
100 g czekolady mlecznej lub deserowej
30 g masła

Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperature pokojową.
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy partiami cukier następnie, żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę, kakao i proszek. Dosypujemy startą drobniutko czekoladę. Mieszamy za pomocą łyżki, tylko do połącznia składników. Ciasto rozprowadzamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, przez 15 minut. Jeszcze gorące ciasto wykłądamy na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem i odrazu zwijamy w rulon. Pozostawiamy do wystudzenia.
​Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody, odstawiamy by napęczniała.
Owoce umieszczamy w rondelku, dosypujemy cukier, podrzewamy, aż cukier rozpuści się. Dodajemy cytrynę i wodę z mąką, mieszamy. Frużelinę podgrzewamy, lecz nie dopuszczamy by się zagotowała. Zdejmujemy z palnika i do gorącej dolewamy żelatynę, dokładnie mieszamy. Pozdostawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy z fixsem na sztywno, dosypujemy cukier puder, ubijamy.
Wystudzoną roladę rozwijmay, smarujemy frużeliną, na frużelinę umieszczamy bitą śmietanę następnie, zwijamy w rulon.
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w rondelku na małym ogniu.
Polewą czekoladową polewamy roladę i umieszczamy na noc w lodówce.
Smacznego.