Sernik z poziomkami

Sernik z poziomkami

Składniki:
(tortownica 25 cm)
Spód:
100 g roztopionego masła
200 g ciastek maślanych

Masa serowa podstawowa:
1 kg sera białego, zmielonego dwukrotnie
200 g kwaśnej śmietany 1%
250 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
1 żółtko
3 łyżki mąki pszennej
skórka otarta z połowy cytryny
1 1/2 łyżki soku z cytryny

Masa serowa poziomkowa:
300 g masy serowej podstawowej
1 1/2 szklanki poziomek
1 łyżka mąki kartoflanej

Ciastka rozdrobniamy blenderem na piasek, dolewamy masło, mieszamy. Na spód blaszki wyłożony papierem do pieczenia, rozkładamy ciasteczka, ugniatamy.

Wszystkie składniki* masy serowej umieszczamy w dużej misce i na wolnych obrotach mieszamy mikserem do gładkości. Z masy serowej odkładamy 300 g i dodajemy szklankę zmiksowanych blenderem poziomek, dosypujemy mąkę kartoflaną, ponownie miksujemy. Masę serową podstawową wylewamy na ciasteczkowy spód, wierzch polewamy masą poziomkową. Sernik dekorujemy całymi poziomkami.

Ciasto umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy przez 50 minut.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i sernik pozostawiamy do wystudzenia przez godzinę, otwietamy drzwiczki i studzimy jeszcze kilka godzin.
Smacznego.
*składniki sernika powinny mieć temperature pokojową.