Składniki:
(5 porcji)
5 plastrów schabu
kawałek grubiej ukrojonego plastru boczku (2 cm)
kawałek grubiej ukrojonego plasterka sera żółtego
2 małe ogórki kiszone
połowa cebuli pokrojonej w piórka
kawałek papryki konserwowej
2 łyżki musztardy
sól
pieprz
smalec do obsmażenia
Sos:
1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
2 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki mąki
sól
pieprz
Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem ciensze i szersze plastry. Schabowe nacieramy solą, pieprzem, smarujemy z jednej strony musztardą. Boczek, ser i warzywa kroimy w słupki układamy na brzegu każdej roladki, podwijamy boki mięsa do środka i zwijamy w ruloniki. Mięso obwiązujemy nitką, lub spinamy wykałaczkami. Roladki smażymy z każdej strony na mocno rozgrzanym smalcu, następnie zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 75 minut. Pod konic duszenia sos zagęszczamy 2 łyżkami mąki wymieszanymi z 1/4 szkanki zimnej wody, zagotowujemy.
Najlepiej smakują z kluskami śląskimi i zasmażaną czerwoną kapustą.
*podczas duszenia, warto przekręcać roladki, by dokładnie się ususiły.
Smacznego.