Klops wieprzowy z suszonymi grzybami

Klops wieprzowy z suszonymi grzybami

Składniki:
Mięso mielone wieprzowe u mnie łopatka mielona
Suszone grzyby
Cebula
Ząbek czosnku
Majeranek
Sól i pieprz
Jajko

Wykonanie:
Suszone grzyby opłukujemy wodą i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do wystygnięcia.
Cebulkę siekamy w kostkę a czosnek drobno krimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mielonego mięsa. Mięso doprawiamy przyprawami wbijamy jajko i dolewamy odrobinę wody. Wyrabiamy masę mięsną. Odlewamy wodę z grzybów i drobno je kroimy. Masę mięsną dzielimy na 2 większe części i jedną mniejszą. Do mniejszej dokladamy grzyby i wyrabiamy. Blaszkę smarujemy dowolnym tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy masę miesną-masę miesną-grzybową-masę miesną. Pieczemy. Czas oczywiście zalezny od grubości klopsa. Smacznego!