Pieczone żeberka w pysznej marynacie

Pieczone żeberka w pysznej marynacie

Składniki:
1 pasek żeberek
Sól i pieprz świeżo mielony

Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka keczupu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka utartego imbiru
szczypta goździków (najlepiej mielonych)

Wykonanie:
Przygotować marynatę. Żeberka pokroić w paski po jednej kos
tce na sztukę. Umyć, osuszyć i natrzeć marynatą. Odstawić na noc do lodówki. Następnie żeberka opruszyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu pojedynczą warstwę i piec 1 godz w 180 stopniach często odwracając mięsko i polewając utworzonym sosem. Po godz przykryć folią aluminiową ( błyszczącą stroną do wewnątrz). Piec do momentu gdy mięsko będzie odchodzić od kości. Smacznego!