Pieczony łosoś w sosie czosnkowo-musztardowym.

Pieczony łosoś w sosie czosnkowo-musztardowym.

Składniki:
łosoś
pietruszk
sok z cytryny
kolędra
papryka słodka
tymianek
bazylia
Jednym słowem mix ziół:)
sól

Sos:
pietruszka
oliwa z oliwek
majonez
śmietana 12% bądź 18%
musztarda
czosnek
sól

Wykonanie:
Łososia obieramy i kroimy na porcję. Przyprawiamy mixem ziół i skraplamy sokiem z cytryny.Solimy i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.Przykrywamy również folią i pieczemy ok 25 min w 180 stopniach bez termoobiegu.

Składniki na sos mieszamy w dogodnych dla siebie proporcjach oczywiście czosnek przeciskając przez praskę.
Moje proporcje:
1łyżeczka musztardy
2 łyżeczki majonezu i tyle samo śmietany
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pietruszki
sól