Odchudzona napoleonka

Odchudzona napoleonka

Odchudzona napoleonka (napoleonka jaglana):
1 szklanka kaszy jaglanej (200 g)
1 laska wanilii (nie pomijajcie, to ważny element)
4 szklanki mleka (1 litr)
4 łyżki oleju kokosowego (odmierzałam, gdy miał stałą konsystencję)
6 łyżek ksylitolu (czyli cukru brzozowego; można zastąpić zwykłym cukrem, lecz wtedy napoleonka będzie bardziej kaloryczna)
1 opakowanie herbatników zwykłych lub pełnoziarnistych (ok. 24 sztuki)

Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i podprażamy często potrząsając naczyniem, aż kasza zacznie intensywnie pachnieć. Następnie wsypujemy ją na sito i przelewamy wrzątkiem z czajnika, a potem zimną wodą – dzięki temu kasza straci goryczkę. Do garnka wlewamy 2,5 szklanki mleka. Dodajemy kaszę, ksylitol i ziarenka z laski wanilii. Gotujemy ok. 25 minut, aż kasza będzie całkowicie miękka (powinna się nawet lekko rozgotować). Po tym czasie dodajemy olej kokosowy i blendujemy gorącą kaszę na gładko. Gdy całość się zmiksuje – dolewamy stopniowo resztę mleka i blendujemy dalej. Na dno kwadratowej formy (ok. 21-23 cm) wykładamy herbatniki. Wlewamy od razu ciepły krem. Na wierzchu układamy warstwę herbatników. Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc. Napoleonka jaglana świetnie smakuje sama, jak i z owocami.