Łosoś w papilotach

Łosoś w papilotach

Łosoś w papilotach:
2 filety łososia bez skóry (może być też pstrąg łososiowy, halibut lub dorsz)
2 niepełne łyżki miękkiego masła
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku
skórka otarta z połowy cytryny
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
4 plastry świeżej, najlepiej ekologicznej i niewoskowanej cytryny
sól morska
świeżo mielony pieprz

Rybę przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Do miękkiego masła trzemy żółtą skórkę z przelanej wrzątkiem cytryny i wyciskamy ząbek czosnku. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę (lub inne zioło – np. koperek, tymianek). Delikatnie solimy masło i mieszamy. Smakowe masło rozsmarowujemy lub układamy na filetach – najlepiej z dwóch stron. Przygotowujemy dwa arkusze papieru do pieczenia. Każdy zginamy na pół. Rozwieramy. Na jednej połówce układamy połowę cebuli. Na cebuli kładziemy filet i dwa plasterki cytryny. Przykrywamy drugą połową i kilkukrotnie zwijamy z trzech otwartych stron tak, aby stworzyć pakunek. Tak samo postępujemy z drugim arkuszem: cebula -> filet -> cytryna, a następnie zwijamy.
Paczuszki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 12-13 minut. Upieczone paczuszki (jeszcze zapakowane) układamy na talerzu. Podajemy z ulubioną sałatą polaną winegretem.
Uwaga: To jest przepis podstawowy. Do papilotek możemy dodać także inne warzywa. Bardzo często dodaję do cebuli pokrojoną na plastry marchewkę. Można dodać także cienko pokrojony fenkuł, por, cukinię, podgotowaną fasolkę szparagową czy np: pomidorki koktajlowe. Cebulę czerwoną można bez problemu zastąpić dymką lub zwykłą białą, cebulą. Liczy się technika pieczenia. Rybę w papilotkach można piec w folii aluminiowej zamiast pergaminu ale tylko pod warunkiem jeśli nie używamy świeżej cytryny (kwas zawarty w cytrynie może reagować z folią). Gdy w przepisie jest cytryna papilotki zawsze tworzymy z papieru. Poza tym ryba w papierze upiecze się szybciej.