Sałatka z szynką parmeńską i awokado

Sałatka z szynką parmeńską i awokado

Składniki:
500 g roszponki
150 g pomidorków koktajlowych
4 plastry szynki dojrzewającej np.: parmeńskiej, serrano lub szwarcwaldzkiej
3-4 jajka ugotowane na twardo lub pół-twardo
1 dojrzałe awokado
kiełki brokuła
pestki dyni
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu

Roszponkę myjemy, osuszamy i rozkładamy na cztery talerze. Na sałacie układamy umyte i przepołowione pomidorki koktajlowe. Gdzieniegdzie rozkładamy awokado wydrążone łyżką oraz kawałki szynki parmeńskiej. Na wierzchu układamy ćwiartki ugotowanego jajka. Wszystkie składniki na dressing wlewamy do małego słoiczka i energicznie wstrząsamy. Delikatnie skrapiamy każdą porcję. Sałatkę posypujemy kiełkami brokuła i pestkami dyni, które nadają jej charakteru.