Cytrynowe szaszłyki z łososia

Cytrynowe szaszłyki z łososia

Składniki:
świeży łosoś bez skóry (ok. 300 g) – możemy użyć także dowolnej, białej ryby
1 duża lub 2 małe cukinie
pomidorki koktajlowe (ok. 200g)
małe pieczarki (ok. 200 g)
kilkanaście gałązek drobnego szczypiorku
szczypta soli
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
skórka otarta z całej cytryny
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
duża szczypta soli
duża szczypta pieprzu

Łososia i warzywa myjemy, a następnie wycieramy papierowym ręcznikiem. Rybę kroimy w dużą kostkę i lekko oprószamy solą. Z cukinii odcinamy końce i kroimy ją w grube plasterki. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na zmianę: cukinię, pomidorek koktajlowy, łososia i pieczarkę (kolejność dowolna). Na każdym kawałku ryby zawiązujemy drobny szczypiorek i ucinamy wystające końce. Wszystkie składniki marynaty energicznie mieszamy do połączenia się składników. Pędzelkiem obficie smarujemy szaszłyki marynatą z obu stron. Pieczemy przez 15 minut na ruszcie lub tyle samo w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jeśli używamy piekarnika, dobrze jeśli nie leżą bezpośrednio na blaszce tylko „wiszą” – można to uzyskać opierając końce patyczków na brzegach blachy. Szaszłyki z łososia podajemy na liściach sałaty.