Babka kawowa z polewą czekoladową

Babka kawowa z polewą czekoladową

Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
200 g masła
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:

100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3- 4 łyżki śmietany 30%

Wykonanie:

Masło rozpuścić i odstawić, by lekko przestygło. Jajka ubić mikserem na puszystą masę (ok. 5 minut). Dodać cukier i jeszcze przez chwilę wszystko mieszać. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia. Suche składniki powoli wsypać do masy jajecznej. Wymieszać wszystko dokładnie mikserem na niskich obrotach. Na koniec wlać ostudzoną kawę oraz rozpuszczone masło. Zmiksować na gładką masę i umieścić ją w formie wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do do 180 stopni przez ok. 45 minut (lub do tzw. suchego patyczka).

Polewa:

Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach wrzątku. Umieścić ją wraz z czekoladą, połamaną na mniejsze kawałki, oraz śmietaną w garnku. Rozpuścić całość w kąpieli wodnej. Wystudzoną babkę delikatnie wyciągnąć z formy i ozdobić ją przygotowaną polewą. Smacznego :)