Składniki
filet z dorsza
ziemniaki 6 szt
brokuł (może być mrożony)
Pomidor 1 duży
jajka 4
śmietanka 30% 250 ml
Ser żółty 10 dag
przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
prażona cebulka
Przygotowanie
Ziemniaki podgotować na półtwardo, odcedzić i pociąć w plasterki. Brokuły zblanszować, przelać zimną wodą. Pomidora sparzyć wrzątkiem i ściągnąć skórkę.
Fileta pociąć na małe kawałki, przyprawić.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ziemniaki, następnie kawałki ryby, brokuły, pomidory. Można posypać koperkiem dla większego aromatu.
Jaja roztrzepać ze śmietanką, dodać prażoną cebulkę, sól pieprz i gałkę muszkatołową. Dodać starty żółty ser i wlać do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika, zapiekać ok 40 minut w temp. 180 stopni (do momentu ścięcia się jajek)