Nasza polska tzw "trufla".

Nasza polska tzw "trufla".

Copyright 1671 @ maska33

czes59

czes59 2020-11-17

To chyba tzw. "kozia broda". Nie jadłem i chyba bym jednak nie spróbował:)

maska33

maska33 2020-11-17

Na masełku posolone.... mniam!
;-P

lordand

lordand 2020-11-17

...bez masełka...
...na gorącej blasze...
...oczywiście posolone...
...RYDZE...
...wspaniałe...:)))

maska33

maska33 2020-11-17

:-P

lordand

lordand 2020-11-17

...:)))

maska33

maska33 2020-11-17

Rydze Kolego, są "posiadaczami" kapeluszy, a nie jak ten okaz-strukturą plastra-jak w pszczelim ulu;-)
Pozdrawiam;-)

lordand

lordand 2020-11-17

...masz racje...
...i w tych kapeluszach zbiera się sok...
...eliksir...:)))

awangar

awangar 2020-11-17

Takich rarytasów nie znam, u mnie nie ma, nawet gdybym znała chyba nie zjadłabym.
Zostawiam smakoszom...:)

maska33

maska33 2020-11-17

Najlepsza jest kozia bródka obsmażona w masełku,z odrobiną czosnku,posolona i zalana na patelni odrobiną (1 łyżka stołowa lub dwie) 30% śmietaną.
Uduszona gotowa do smakowania.
4 bródki -do zjedzenia.
Czasem kozie bródki osiągają wagę powyżej 3 kg,wtedy do najedzenia.
Przez rodzinkę.
Lub gości;-P

aam57

aam57 2020-11-17

Kurde......................nigdy nie posmakowałem, a szkoda
Z tego co czytam musi być pycha ;)
Foto ekstra ;)

jaska15

jaska15 2020-11-17

Swietny, smakowity grzybek:-D

wojci65

wojci65 2020-11-17

To nie jest kozia bródka (chyba że to regionalna nazwa) tylko szmaciak gałęzisty lub ładniej siedzuń sosnowy. Jadalny.

maska33

maska33 2020-11-17

Jak zwał tak zwał.
Może być katalogowo też.
W różnych regionach nazywany różnie-dlatego też podkreśliłem w cudzysłowie-,że.... "trufla".
Może być i szmaciak-ale wtedy, gdy ktoś go rozgotuje,lub przypali.
;-)
Dziękuję za edukację :-)

jairena

jairena 2020-11-18

- tylko błagam, niech Ci Jurnalisto galeria nie "zagrzybieje"!
Wielka to byłaby strata!

maska33

maska33 2020-11-18

No cóż,inne ,bardziej agresywne grzybnie prą,prą ku temu...
;-P

dodaj komentarz

kolejne >