Papryka jest jedynym warzywem, które w trakcie gotowania, pieczenia oraz suszenia nie traci cennej witaminy C.
Aby złagodzić ostry i piekący smak papryki chili, jalapeno, habanero lub innej ostrej odmiany, należy wypłukać usta olejem roślinnym, wypić szklankę tłustego mleka lub zjeść lody. Woda nie pomoże.
Wszystkie odmiany papryki możesz mrozić i jeść potem całą zimę, dodając ją do sałatek, dań gotowanych lub pieczonych.=========== Papryka czerwona - bogactwo beta-karotenu. W 70% zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. To cenne źródło wit. C, która wzmacnia naszą odporność, a także pomaga w walce ze zmarszczkami.=== Papryka zielona - jest niskokaloryczna, idealna dla pań dbających o figurę. Zawiera spore ilości kwasu foliowego (jeden strąk to 1/4 dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), polecana przyszłym mamom. Jest także bogactwem witamy młodości - witaminy E. === Papryka żółta, pomarańczowa - źródło luteiny i zeaksantyny, które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka, a nam zapewnić dobry wzrok.
dodane na fotoforum:
teska2 2011-01-25
Pomykam po paprykę:)
Re: dziurka jest nad Wisłą od strony Rubinkowa:)
Pozdrawiam Marku:))
klarisa 2011-01-25
papryczka to jest to co lubię.......pozdrawiam...............
luanka 2011-01-25
ja tam lubie
. miłego wtorku ;))
graniac 2011-01-25
Uwielbiam paprykę w każdej postaci.
Pozdrawiam popołudniowo i życzę radosnych chwil:-)))
mal24 2011-01-25
Myślą, mową, czynem, gestem
Dzisiaj z Tobą będę... jestem :)
Za Twą pamięć, miłe słowa
Zawsze w sercu Cię zachowam :)
heksaa 2011-01-25
A to feler krzyknął seler:))
Miłego dnia Mareczku
zazulka 2011-01-25
Witam cieplutko pozdrawiam
po przerwie i dziękuję za odwiedziny.
Witaminkowa rewelacja......piękna foteczka.....milutkiej nocki życzę:)
(komentarze wyłączone)