strucla makowa

strucla makowa

przepis niebawem... pozdrawiam

oto przepis mojej babci...
Ciasto
6 szklankek maki
1.5 kostki margaryny
2 jajka
4 żółtka
szczypta soli
1,5 szklanki cukru pudru
8 dekagramów drożdży
3 łyzki śmietanki 12%

Wykonanie
Miękka margarynę utrzec z cukrem do białości, dodac jajka i zółtka i ciagle ucierać. Drozdże rozkruszyć i wymieszać ze smietanką i solą, nastepnie dodac do ucieranej masy i dobrze wymieszać. Przesiana make dodawac stopniowo do ciasta i mieszac , gdy będzie juz gęste i dosc ścisłe wyrobić szybko ręka i odstawic do wyrosnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja obiętosc, ponownie szybko wyrobic i podzielic na 4 cześci, rozwalkowac pokryc dość grubo(około2 cm) masa makową i zawinąć, przelozyć do blaszek keksowych i odstawic do wyrosnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160stopni przez 30 mninut następnie zwiększyc temperature do 200 i piec do zrunienienia. po wystygnięciu polac polewą i udekorować skórką pomarańczową
mak;
0,5 kg maku, 1/2 kostki masła, 3 jaja, 2/3 szkl cukru, olejek migdałowy, bakalie według uznania.
wykonanie; Mak sparzyć i pzemielić dwa razy przez maszynkę. żółtka utrzeć z cukrem i rozpuszczonym chłodnym masłem, stopniowo dodawac zmielony mak następnie ubić białka i delikatnie wymieszać z masą dodać bakalie i olejek.
Życzę wszystkim smacznego.

dodane na fotoforum:

lukier

lukier 2010-06-18

Ja chętnie Milciu skorzystam z twojego przepisu....wygląda pysznie!
Pozdrawiam i miłego dzioneczka życzę :)

grazia5

grazia5 2010-06-21

Czekam z niecierpliwością :)))***

lanta21

lanta21 2015-12-14

pycha

lanta21

lanta21 2018-07-23

super

dodaj komentarz

kolejne >