-60dag.maku( wczesniej namoczony,zagotowany izmielony 2 razy w maszynce)
-60dag.jablek(starte na tarce)
-60dag.cukru pudru
-12jaj
-10czubatych łyżek
grysiku
-2łyżeczki proszku do pieczenia
-1margaryna mleczna(rozpuscic i wystudzic)
-bakalie:rodzynki,orzechy
włoskie w kostke drobna pokroic,skórka pomaranczowa(pół szkl.bakali )
-kilka kropel olejku rumowego
-cukier waniliowy
Wsypac do wysokiego naczynia:mak zmielony,jabłka cukier,grysik,żółtka,proszek,wymieszac mikserem i wlewac stopniowo margaryne.Nastepnie dodac bakalie opruszone w mące i piane z bialek delikatnie wymieszać.Wylożyć do formy i piec około 45min.Wierzch dowolnie udekorować.Ciasto jest bardzo dobre Polecam.
claud18 2011-09-22
Cudny!! I jak dużo maku. Pycha!
Pozdr. :)