Sałatka z Kapusty Czerwonej na Zime

Sałatka z Kapusty Czerwonej na Zime

4 kg kapusty czerwonej
1 kg cebuli
1kg jabłek

Zalewa:
1litr wody
0,5 litra octu
1,5 szklanki cukru
liść laurowy
pieprz ziarnisty(kilka ziarenek)
ziele angielskie(kilka ziarenek)

Kapustę z cebulą poszatkować, posolić i odstawić na 24 godziny.

Z podanych składników zrobić zalewę i zagotować. Do gotującej się zalewy wrzucić lekko odciśniętą kapustę z cebulą dodać pokrojone w drobną kosteczkę jabłka(można zetrzeć na tarce). Gotować ok. 20 minut (trzeba sprawdzać miękkość kapusty - gotować do takiego stanu jak komu odpowiada).
Gorącą kapustę wkładać do słoików, dodać łyżkę oliwy.
Można włożyć przestudzoną kapustę - wtedy zagotować na chwilkę słoiki, żeby się zapasteryzowały.



oliwa lub olej

beata3

beata3 2011-10-12

miłej nocy

mania45

mania45 2011-10-12

Nie robiłam, ale spróbuje. Wyglada smakowicie.
Miłego.

tifani1

tifani1 2011-10-12

Spokojnych snów... pozdrawiam i ściskam...:)

hbabik

hbabik 2011-10-12

JEST PYSZNA TEŻ JĄ ROBIĘ,A W ZIMĄ FAJNIE JEST OTWORZYĆ SŁOICZEK I JEŚĆ.........

danka1

danka1 2011-10-13

Zapasik na zimę gotowy.

bronia

bronia 2011-10-14

Będzie jak znalazł do obiadu.:)Pozdrawiam i życzę miłego dnia.:)

stasia8

stasia8 2011-10-16

Robię troszkę inaczej...ale wszystkim smakuje....

o40na

o40na 2011-10-18

Bardzo lubię czerwoną kapustkę, pycha :)))

dodaj komentarz

kolejne >