4 kg kapusty czerwonej
1 kg cebuli
1kg jabłek
Zalewa:
1litr wody
0,5 litra octu
1,5 szklanki cukru
liść laurowy
pieprz ziarnisty(kilka ziarenek)
ziele angielskie(kilka ziarenek)
Kapustę z cebulą poszatkować, posolić i odstawić na 24 godziny.
Z podanych składników zrobić zalewę i zagotować. Do gotującej się zalewy wrzucić lekko odciśniętą kapustę z cebulą dodać pokrojone w drobną kosteczkę jabłka(można zetrzeć na tarce). Gotować ok. 20 minut (trzeba sprawdzać miękkość kapusty - gotować do takiego stanu jak komu odpowiada).
Gorącą kapustę wkładać do słoików, dodać łyżkę oliwy.
Można włożyć przestudzoną kapustę - wtedy zagotować na chwilkę słoiki, żeby się zapasteryzowały.
oliwa lub olej
beata3 2011-10-12
miłej nocy
danka1 2011-10-13
Zapasik na zimę gotowy.
bronia 2011-10-14
Będzie jak znalazł do obiadu.:)Pozdrawiam i życzę miłego dnia.:)