ciasto chińskie i ciasto makowo-serowo-jabłkowe.
Ciasto makowo-serowo-jabłkowe
https://www.garnek.pl/ani13/9976280/ciasto-makowo-serowo-jablkowe
Ciasto Chińskie:
ciasto 1
4 jabłka
1,5 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
Jabłka pokroić drobno w kostkę, zasypać połową cukru i wlać olej. Białka ubić z pozostałym cukrem oraz żółtkami. Następnie wymieszać z jabłkami, dodać mąkę, proszek, sodę i zmielone orzechy.
Wszystko dokładnie wymieszać. ciasto przełożyć do formy(musi być pergamin)i upiec 170 stopni C.
ciasto 2
6 jajek
20 dag cukru
2 kisiele cytrynowe
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec biszkopt, po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.
Masa
0,5 litra mleka
0,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w połowie szklanki gorącej wody)
1 kostka margaryny
Z mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej, żółtka ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia.
Utrzeć margarynę porcjami dodawać zimny budyń cały czas ucierając.Na koniec dodać wystudzoną tężejącą galaretkę.Dobrze zmiksować.
Na pierwszy blat ciasta z kisielem wyłożyć połowę masy i przykryć plackiem jabłkowym.Następnie resztę masy wyłożyć i przykryć 2 blatem ciasta z kisielem polać polewą