Ciasto z masą krówkową i biszkoptami..

Ciasto z masą krówkową i biszkoptami..

Biszkopt:
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyzka mąki kartoflanej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki gorącej wody
Masa toffi:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(ja kupiłam gotową masę)
1 paczka biszkoptów okrągłych
Masa śmietankowa:
2 śnieżki na mleko
2 galaretki cytrynowe(rozpuścić w 1 szkl.wody)
Ponadto:
2 galaretki wiśniowe na wierzch ciasta
Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć 1/3 ponczu, a pozostałym nasączać biszkopty.( jak bedą ułożone na masie krówkowej)

Mleko słodzone gotować 3 godziny w puszce na karmel. Lekko ostudzić, wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Następnie ułożyć biszkopty lekko polać ponczem, a na nie ubitą śnieżkę z galaretkami cytrynowymi
Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody.
po zastygnięciu posypac wiórkami kokosowymi.Schlodzic w lodówce.
.
*ja na masę krowkową pokruszyłam chałwę (1 sztukę) ciasto pycha))smacznego))

gaga13

gaga13 2012-06-26

ale apetycznie wygląda:)

oliwkaa

oliwkaa 2012-07-16

wspaniały deserek !!!!

dodaj komentarz

kolejne >