Przepis:
8sztuk dużych ziemniaków, 15dag.boczku wędzonego, 1 duża cebula, 3ząbki czosnku, 1łyzka masła, 2łyzki śmietany 18%,kulka mozzarelli, pieprz, sól, tymianek, papryka czerwona, świerzy szczypiorek, 10dag żółtego sera.
Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować skórkę. Przekroić na połowę wzdłuż, skropić olejem, posolić, popieprzyć, ułożyć na foli aluminiowej i od góry przykryć również folią. Wstawić do piekarnika, piec około godziny w 200st.C do miękkości. Boczek, cebulę pokroić i usmażyć razem na patelni pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Za pomocą łyżeczki z upieczonych połówek ziemniaków wydrążyć miąższ, zostawić część przy skórce. Do wydrążonych ziemniaków dodajemy przesmażony boczek z cebulką i czosnkiem, masło, śmietanę, mozzarelle wyjąć z zalewy pokroić w drobną kostkę i również dodać, przyprawy, wymieszać wszystko razem nadziewać wydrązone ziemniaki. Wierzch posypać startym na tarce serem żółtym. Wstawić do piekarnika 200st.C na 15min.Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Smacznego.