Tort bezowy dacquoise

Tort bezowy dacquoise

Składniki na 2 blaty bezowe:

6 dużych białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki cukru demerara
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dużą blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier (oba), stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle, wymieszać.

Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
150 g masy kajamkowej z puszki (dulce de leche)
pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
10 daktyli, posiekanych

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.

Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.

Dodać bakalie i wymieszać.

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia
daktyle i orzechy do dekoracji

Wykonanie

Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować daktylami i orzechami.

Smacznego :-).

alkaa

alkaa 2013-09-08

aż ślinka leci...

kris13

kris13 2013-09-09

Mniammmm!!! nie robiłam jeszcze takiego...............

woliori

woliori 2013-09-09

Ależ to musi być pyszne! A to co pyszne, to niestety nie ma litości w kaloriach :(

basia43

basia43 2014-01-12

Mniam!

dodaj komentarz

kolejne >