Mój pierwszy chlebek z gara:)

Mój pierwszy chlebek z gara:)

Tak prezentuje się po przekrojeniu.
5 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki wody ciepłej
25 g drożdży
1 łyżka cukru,
1 i 1.2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Drożdże rozrobić w wodzie wsypać cukier wymieszać:mąkę wsypać do sporej miski wymieszać z solą :wlać rozczyn wody z drożdżami ,wlać olej, wyrobić ciasto.Przykryć folią nakryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzac do temperatury 220 stopni góra dół razem z pustym naczyniem żaroodpornym z przykryciem:Ciasto wyjąć z miski na stolnicę uformować bochenek,ponacinać i włożyć do gorącego naczynia ,przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika:temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec 30 minut:po czym zdjąć pokrywę i piec jeszcze 20 minut.Upieczony chleb wyjąć na kratkę do ostudzenia.

stasia8

stasia8 2020-03-29

Pięknie wyrósł i ma rumianą skórkę...więc musi być pyszny

dodaj komentarz

kolejne >